yes2rfgs.no2daesh.no2taharrushjamai

Communicatie: welke positie en welke inzet kies je? - Denkmodel 'Axenroos'

Deze axenroos is afgeleid van de meer bekende Roos van Leary - ook wel gereduceerd tot assen boven-onder / tégen-samen.
de Vlaamse Nand Cuvelier zette het om in een model van 6 basisposities die mensen zijns inziens, grofweg, in communicatie kunnen innemen. Die noemt hij axen (als posities in een assenstelsel, vermoed ik).
Hoewel sommige posities op het eerste zicht positief of negatief lijken, ziet Cuvelier dat elke positie zowel positief als negatief kan zijn, afhankelijk van de relatie en situatie, de context.
Zo is bv een zg 'tégen'-positie niet per se tégen de persoon bedoeld. En zelfs een zg 'samen'-positie (bv 'Ik doe het wel voor je') kan negatief zijn.
Harmonie of conflict zijn niet per definitie goed resp. slecht.
Het blijkt in België ook aan kinderen te worden onderwezen.
Ik vind het handig als model om mijn denken te structureren. Bv. als iemand of een situatie mij in verwarring brengt of als ik een wisselwerking wil kunnen begrijpen.

Ik merkte dat posities uit de Axenroos in me opkwamen bij mijn poging iets te verklaren over sociale wisselwerking / groepsdynamiek in een tv-prog.
Gisteravond op npo1/vara/pauw was riepen Anne Fleur Dekker (met kort Marianne Thieme) enerzijds en Jeroen Pauw en Ed Nijpels anderzijds veel reacties op op Twitter, fel voor en fel tegen de ene en de andere partij in de discussie. Ikzelf had ook een stellige overtuiging daarin, zonder overigens aan iemand persoonlijk een hekel te hebben.
Ik kwam - voor mezelf - oa op een mogelijke verklaring voor dat Anne Fleur geen empathie ten deel viel, terwijl ze bedreigd werd via sociale media (vermoed ik, hearsay):
'@annefleurdd #verzet tegen elke #kritiek + geen #empathie géven > geen #empathie krijgen voor #bedreigd worden'

Ze deed me denken aan mezelf: zó gedreven vaak, dat ik niet meer aardig was. 'Dan vind je me maar niet aardig, maar ik vind dit belangrijk.' zei ik zelfs een keer in een vergadering: Niemand stond meer voor me open ... (Daarna ging ik gewoon mee naar de kroeg en raakte weer in gesprekken, had nog een relaxte avond. Maar ik had wel degelijk veel harten gesloten. Waarschijnlijk doordat ikzelf niet toegankelijk was, mijn hart gesloten was.)

Het Axenroos-visie tegeltje ('viewtile') heb ik niet gemaakt voor Anne Fleur. Al gun ik haar de relativering die ervan kan uitgaan.
Haar kwestie was voor mij gewoon een aanleiding.
Ik las haar tweets en artikel ná haar tv-optreden in Pauw.
Overigens blijkt ze op het verkeerde been te zijn gezet, meen ik te begrijpen.
De hetze tegen haar was (volgens haar zeggen in Pauw) nav dit artikel over Baudet.
En daarvoor zou ze zijn uitgenodigd. (Uitleg vlgs michelspekkers.nl van Waarom-wilders-aangifte-doet-anne-fleur)
Vervolgens werd ze aangesproken op haar tweets mbt steniging Wilders resp. taart Baudet.
Ik kan me wel voorstellen dat ze van haar à propos werd gebracht, en dat de situatie intimiderend was, vooral als ze idd zou zijn misleid.
Pauw ging er wel VOL in ...

Overigens: Landelijk GroenLinks heeft zich gedistantieerd - niet van haar - maar van die ene 'missie'.Dit minitegeltje/tile is bij vergroting nog te lezen, mede doordat het een .png bestand is.
Op twitter blijken toegevoegde tegeltjes/tiles gewijzigd te worden in een .jpg-bestand, waardoor deze tile daar minder scherp is.
Ik vind het leuk om in zo'n klein mogelijke ruimte zoveel mogelijk info te proppen B)